Om energie op te wekken hebben we lange tijd vele fossiele brandstoffen gebruikt. De meeste wetenschappers hebben consensus bereikt over dat dit bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit wil dus zeggen, dat de stoffen die vrijkomen bij verbranding van de fossiele brandstoffen ervoor zorgen dat de atmosfeer meer warmte vast gaat houden en zo dus zorgt voor opwarming van de aarde. Door energie op duurzamere wijze op te wekken kunnen we een deel van dit probleem aan pakken.
Verschillende opties
Om energie op duurzame wijze op te wekken zijn er nog altijd veel opties. De bekendste is misschien wel zonnepanelen installeren. Hierbij wordt er energie uit de zon omgezet in elektriciteit, wat dus energie is bruikbaar voor de mens. Misschien wel het bekendste daarna is wind. De grote windturbines die het landschap vorm geven zijn tegenwoordig niet omheen te komen. Ze zetten de bewegings energie van de wind om in elektriciteit en zetten daardoor dus net als zonne panelen een natuurlijk eindeloos beschikbaar iets om in energie die voor ons bruikbaar is. Ook nog voor de hand liggend is biomassa. Dit is dus het verbranden van organische stoffen. Omdat deze dus al in de atmsofeer aanwezig waren (danwel als plant), dragen ze wel bij aan het broeikaseffect, maar niet de versterkte versie hiervan.
Kernenergie
Een discutabelere optie is kern energie. Dit is energie die opgewekt wordt door kernsplijtsing van uranium. Dit is een manier van energie opwekken waar geen broeikasgassen bij worden uitgestoten. Wel heb je een kleine hoeveelheid radioactief afval die je kundig zal moeten bergen. Echter gaat dit wel om hoeveelheden zo klein dat dit nog goed te doen is. Veel weerstand tegen kernenergie komt ook voort uit angst voor het onbekende van de nucleaire wereld. Mensen zijn bang voor taferelen als Fukushima en Tsjernobyl, echter zijn reactoren tegenwoordig veel veiliger dan de modellen die daar werden gebruikt.
Combi
Wat goed zou kunnen werken is een combinatie van beide werelden. Alleen wind en een installateur zonnepanelen gebruiken is niet goed te doen, immers wat als er geen wind of zon is, dan heb je niks om op terug te vallen. Als je een deel van je netwerk echter op kernenergie laat draaien kan je je kernreactor wat harder laten draaien mocht dat nodig zijn. Op die manier heb je een gebalanceerd netwerk dat niet afhankelijk is van één enkele bron, maar van vele bronnen waarvan sommigen groter dan anderen in het netwerk.