Heb jij een onzuinig energielabel, bijvoorbeeld E, F of G? En wil je hier wat aan doen? Er zijn tal van manieren om jouw energielabel te verbeteren en de woning dus te verduurzamen. In deze blog staan we stil bij de zonneboiler. Dit is een slim systeem dat met behulp van de zon heel efficiënt kan zorgen voor warm water. Bovendien kan je hier ook jouw vloerverwarming op aansluiten zodat je heel duurzaam jouw woning kunt verwarmen. In deze blog lees je wat de zonneboiler is, hoe het werkt, en wat de voornaamste voordelen en nadelen zijn.
Wat is een zonneboiler?
Het uitgangspunt van een zonneboiler is erg eenvoudig. Het is te vergelijken met een waterslang die de hele dag in de felle zon ligt. Daarbij zal het water dat in de slang zit warm worden.
Voornaamste onderdelen
Een zonnecollector. Deze vangt het zonlicht op en wordt bijna altijd op het dak geplaatst. De grootste opbrengst wordt bereikt als de zonnecollector op het zuiden is gericht met een hellingshoek van 45 graden.
Het voorraadvat
Daarin wordt het warme water bewaard. Dat is omdat de productie niet altijd gelijk is aan de vraag. Wordt de warmwaterkraan open gezet dan stroomt koud water door het voorraadvat naar de kraan en moet worden naverwarmd als het water te koud is.
De zonneboilercombi
Niet alleen warm water in badkamer en keuken want met deze combinatie kunt u ook nog bijdragen aan de verwarming van uw woning. Bij de aanschaf moet u wel rekening houden met het aantal personen, het dagelijks gebruik aan warm water en de ruimte waar u deze zonneboiler- combi wilt plaatsen.
Enkele belangrijke voordelen
Een zonneboiler is bijzonder duurzaam want zonlicht raakt nooit op. Er komt maar heel weinig CO2 vrij. U bespaart maar liefst 50 procent op de energiekosten om het water verwarmen. Heeft zeer weinig onderhoud nodig en heeft een lange levensduur van rond de 23 jaar. Het is dus heel interessant om een gunstiger energielabel te realiseren. Het wordt vaak aangeraden om dit pas bij woningen met energielabel C toe te passen. Minder zuinige woningen kunnen beter eerst investeren in zonnepanelen en isolatie.
Enkele nadelen
In de winter zult u bij moeten stoken omdat er dan niet genoeg warmte en zonlicht is. Een zonneboiler is duidelijk aanwezig op het dak en verdient daarmee niet de schoonheidsprijs.
Nog een nadeel is dat het dienst doet als opslagvat. Dit kan leeg raken en voordat de boiler weer vol met warm water zit bent u al een flinke tijd verder.