Het is mogelijk om isolatie toe te voegen aan alle daktypes die veel voorkomen in Nederland. Isolatie werkt als een barrière voor warmtestroming en is essentieel om je huis warm te houden in de winter en koel te houden in de zomer. Een goed geïsoleerd en goed ontworpen huis biedt het hele jaar door comfort, waardoor de kosten voor koeling en verwarming met de helft worden verminderd en dat is weer terug te zien bij energie-control.nl. Dit vermindert op zijn beurt de uitstoot van broeikasgassen.
Stel vast waarom je vooral wilt isoleren
Klimaatomstandigheden beïnvloeden het juiste niveau en type isolatie. Stel vast of de isolatie voornamelijk nodig is om de warmte buiten te houden of in (of beide). Isolatie moet rekening houden met zowel seizoens- als dagelijkse variaties in temperatuur (zie ‘Isolatieniveaus voor je klimaat’ hieronder).
Betegelde daken
Betegelde daken zonder oneffenheden kunnen gemakkelijk geïsoleerd worden als het dak wordt betegeld. Als de tegels op hun plaats moeten blijven en de dak ruimte toegankelijk is, kun je dubbelzijdige folie of foliebanen aanbrengen tussen de spanten, direct onder de panlatten.
Metalen daken
Metalen daken hebben een condensatiebarrière direct daaronder nodig: een laag reflecterende folie is een effectief membraan en een barrière voor stralingswarmte, waardoor er twee klussen tegelijk worden uitgevoerd.
Plafondisolatie
Plafond isolatie is eenvoudig te monteren als de dak ruimte toegankelijk is. Als het huis een plat dak of schuine plafonds heeft, is er geen toegang tot de ruimte behalve het verwijderen en opnieuw installeren van de dakbedekking of de plafondbekleding. Als het plafond wordt vervangen, is het een eenvoudige taak om isolatie van onderaf te installeren. Reflecterende gipsplaat met gipsplaat kan in deze situatie worden gebruikt, maar levert mogelijk niet voldoende isolatie op (zie isolatie-installatie); het zal ook stof verzamelen op elk naar boven gericht reflecterend oppervlak.
Wilt je meer informatie over dakisolatie en klik dan hier.